3 risico’s waar je als zzp’er mee te maken kunt krijgen

08 Jul 2024

3 risico’s waar je als zzp’er mee te maken kunt krijgen

Er zijn steeds meer mensen die ervoor kiezen om hun baan in loondienst in te wisselen voor een carrière als zelfstandig ondernemer. Logisch, want als ondernemer geniet je over het algemeen van meer vrijheid dan wanneer je in loondienst bent. Tegelijkertijd brengt het ondernemerschap de nodige risico’s met zich mee.

Als je erover nadenkt om ook als ondernemer aan de slag te gaan, dan kan dit artikel interessant voor je zijn. In dit artikel bespreken we namelijk een aantal van die risico’s waar ondernemers mee te maken kunnen krijgen. We willen het ondernemerschap niet uit je hoofd praten, maar het kan geen kwaad om wat meer te weten te komen over de bijhorende risico’s. Lees dus vooral snel verder!

Wanbetalers

Wanbetalers zijn voor sommige ondernemers een echte luis in de pels. Stel je eens voor: je hebt de afgelopen maand heel hard gewerkt aan een project voor een klant. Soms van vroeg in de ochtend tot laat in de avond. Na het versturen van de factuur blijft de betaling echter uit. Je geeft de klant nog wat langer, maar nog steeds ontvang je het geld maar niet. In zo’n geval heb je waarschijnlijk te maken met een wanbetaler.

Om deze reden vragen veel ondernemers vooraf een aanbetaling. Zo weet je in ieder geval zeker dat je een bepaald deel van de projectsom op je rekening ontvangt. Een andere oplossing is om te kiezen voor factoring. Hierbij verkoop je een factuur aan een factoringmaatschappij en ontvang je binnen 24 uur een groot deel van het factuurbedrag op je rekening gestort.

Arbeidsongeschiktheid

Een ander belangrijk risico van het ondernemen, is het risico op arbeidsongeschiktheid. Nu is als ondernemer de kans op arbeidsongeschiktheid niet per se groter dan wanneer je in loondienst werkt, maar de gevolgen kunnen wel groter zijn. Werk je in loondienst, dan kun je namelijk in aanmerking komen voor een uitkering van de overheid bij arbeidsongeschiktheid. Als ondernemer kun je hier niet voor in aanmerking komen.

Om die reden dekken veel ondernemers het risico op arbeidsongeschiktheid af met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Kun je een lange tijd (grotendeels) niet meer werken door een ziekte of een ongeluk bijvoorbeeld, dan kun je een uitkering ontvangen van je verzekeraar. Zeker voor starters is dit interessant, omdat je als starter waarschijnlijk nog geen grote buffer hebt opgebouwd waarop je kunt interen als je niet meer kunt werken.

Aansprakelijkheid

Een ander serieus risico van ondernemen is het risico op aansprakelijkheid. Alle bedrijven, in welke branche dan ook, kunnen te maken krijgen met aansprakelijkheid. Ook jij als zzp’er. Bijvoorbeeld omdat je de spullen van een klant hebt beschadigd, of omdat iemand letselschade heeft opgelopen door jou, terwijl je aan het werk was.

Om jezelf te beschermen tegen de potentieel hoge kosten van aansprakelijkheid, kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB verzekering) afsluiten. Met deze verzekering kun je namelijk vergoedingen krijgen van je verzekeraar als je aansprakelijk gesteld wordt in geval van bijvoorbeeld door jou veroorzaakte schade aan eigendommen van derden.t. Bijvoorbeeld voor proceskosten, maar ook voor een eventuele schadevergoeding.